C\ Moli de la Torre, 34-58
08915 Badalona
Tel. 93 383 63 11
a8045471@xtec.catCerca:
 
 
Tecnologia

 

CAIXES NIU AL PARC FLUVIAL DEL BESOS

Curset 1r d’ESO 2016-2017

Ornitòleg Professional de medi ambient, Robert Vidal

Ornitòleg Professional de medi ambient, Anna Vila

Coordinació: Professor Joan Manel Ambrosio

Robert Vidal i Anna Vila, som biòlegs especialitzats en zoologia. En Robert, Coordinador general de Bosc de Llum, té un Màster en Gestió i Conservació de la Biodiversitat i jo, Coordinadora adjunta, un Màster en Gestió Mediambiental.

Avui dia 9 de maig de 2017 l’institut Pompeu Fabra de Badalona ha organitzat un jornada per commemorar el 25è aniversari de l’inici d’un projecte de creació de caixes niu. L’associació Bosc de Llum, en col·laboració amb l’associació Galanthus, ha explicat als alumnes de 1r d’ESO la importància mediambiental del projecte que duen a terme al llarg del curs a l’assignatura de tecnologia.

Aquest projecte consisteix en la creació de caixes niu, aplicant els diferents coneixements que aporta l’assignatura de tecnologia, que després seran col·locades a diversos boscos i parcs per afavorir la presència d’espècies protegides de diferents aus i mamífers. Tot i que el projecte es va iniciar fa més de 25 anys, és al voltant de l’any 1992 quan les caixes fabricades per l’institut van començar a enumerar-se per poder dur-ne un control. Des de que es porta un registre de les caixes ja se n’han fet i col·locat prop de 1200.

Els nostres hàbits de vida han fet que cada vegada hi hagi menys boscos madurs amb arbres vells, plens de forats, que moltes espècies necessiten per fer els nius. La col·locació de caixes niu en llocs estratègics afavoreix la reproducció d’espècies protegides, en millora el coneixement de la seva biologia i ajuda a la seva conservació.

Les caixes niu, fabricades majoritàriament de fusta, són el fruit de moltes hores d’estudi de les característiques dels nius originaris de les espècies a les que van destinades. Aquestes caixes no només es col·loquen pels ocells, com les mallerengues, les orenetes o mussols, sinó que també se’n fan per mamífers com els eriçons o els ratpenats. Totes elles importants espècies controladores de plagues.

Durant la xerrada, Bosc de llum ha explicat la biologia i característiques de les diferents espècies que poden habitar les caixes niu, els depredadors que tenen aquests animals i ha fet entendre als alumnes la importància d’aquest projecte.

Totes les espècies a les que van destinades les caixes són espècies autòctones protegides amb un alt valor ecològic per als nostres ecosistemes. És imprescindible que els nens i joves s’impliquin en la protecció del medi ambient i comprenguin fins a quin punt les nostres accions el poden afectar de forma negativa o positiva. En aquest cas, el projecte que duen a terme a l’institut Pompeu Fabra, és una manera fascinant d’aplicar els coneixements teòrics i pràctics d’una assignatura a la protecció i manteniment del nostre medi natural.
S'han instal·lat cinc caixes niu al Parc Fluvial del Besós que alumnes de 1r d'ESO van construir el passat curs amb l'ajuda del professor de tecnologia, Joan Manel Ambrosio.

Es tracta de potenciar la reproducció d'ocells en aquesta zona que nien en els forats dels arbres.L'Institut Pompeu Fabra de Badalona, l'Ajuntament i el Servei de Parcs de la Diputació Barcelona mantenen un programa de subministrament de caixes niu al Parc Serra de la Marina. Això implica els departaments de Tecnologia i de Ciències Naturals de l'Institut.

Treballs de tecnologia: plataformes sobre paper

Galeria d'imatges

Làmpara
Lluitador sumo
Robot siguelíneas
Menjador d'ocells
Nius d'ocells
Habitatge
Generador termoelèctric per aigua
 Institut Pompeu Fabra - Badalona | a8045471@xtec.cat | Avís Legal
[Amb el sistema Edugestió de Duma Interactiva]